12.01.2008

Rietumi vs. Austrumi – atšķirīgi vai līdzīgi?

Tādu tēmu izvēlējāmies savai otrajai nodarbībai. Kāpēc? Tāpēc, ka likās svarīgi ļaut jauniešiem sarunu, diskusiju un jautājumu ceļā izzināt, cik atšķirīgi vai tomēr līdzīgi esam.
No vienas puses mums izdevās panākt to, ka studenti runā un aktīvi iesaistās sarunā par šo tēmu, daļēji arī laužot savus stereotipus par paradumiem, cilvēkiem un lietu dabu rietumos, pareizāk Eiropā. Piemēram, uzzināt, ka arī mēs ikdienā labprāt dzeram tēju un/vai kafiju, ne tikai coca-colu; ka mēs nepārtiekam tikai no fast food; ka arī mums ir svarīgas ģimeniskās vērtības. No otras puses, ja paskatāmies uz visu arī ar nedaudz veselīgu kritiku, tad varbūt (atkarīgs no kura punkta skatās – jo kādam patīk meita, citam kleita) bišķiņ nošāvām šķībi ar tematiku daudzumu. Proti, lai vedinātu studentus uz diskusiju paņēmām vairākas kartiņas, kas atspoguļo kādus paradumus, rakstura iezīmes no rietumiem un austrumiem. Ņemot vērā kā attīstījās diskusijas, nodarbības vidū sapratu, ka vajadzēja tās ņemt mazāk. Iespējams būtu nedaudz produktīvāk un pamatīgāk izdiskutēti atsevišķi nozīmīgi temati, jo beigās laika trūkuma dēļ (nodarbībai atvēlētas 2 stundas) dažiem jautājumiem sanāca skriet pāri, un lielais kopsavilkums par visu nesekoja.
Lai gan personīgi vēlētos kaut kopējais komandas sniegums būtu augstāks (šajā brīdī esmu pret sevi godīgi kritiska), man tomēr šķiet un ir arī sajūta, ka arī šāda veida diskusija studentiem bija noderīga un arī no esošajām diskusijām daži no viņiem mācījās kaut ko jaunu.

Nav komentāru: